Op 26-09-2021 in De Bosuil in Weert is de clubtoer van het Bevrijdings-festival aangekomen en ook nu was SKVGOL er aanwezig.

In een sfeer van intimiteit is in Weert flink muziek gemaakt. Door de nieuwe regelgeving rondom corona, was het afstand houden minder prominent aanwezig en kon er lustig op los gedanst worden. De avond werd gevuld met drie bands met punkmuziek en twee aandachtmomenten met sprekers. De Stichting Koepel Veteranen en andere Geüniformeerden Organisaties Limburg was te gast en heeft zich in het noorden van Limburg gepresenteerd.

Vrede en Vrijheid kennen een prijs en daarvoor moet iedereen zijn steentje bijdragen, was het motto van mijn toespraak. In een aandachtig gehoor lieten de aanwezigen zich meenemen naar de taken van defensiepersoneel in een uitzending.

Duidelijk is dat het creëren van vrijheid en het werken aan die vrijheid niet zonder grote inspanning kan geschieden. Veteranen zetten zich daar voor in en in veel gevallen betalen zijn daarvoor ook een prijs. Ja, Vrijheid is kostbaar en een belangrijke voorwaarde voor een samenleving. Maar vrijheid is ook schaars en moet met anderen gedeeld worden. Iedereen heeft daar een plaats in en mag respect krijgen van de anderen.

Bij uitstek staan de geüniformeerden van de brandweer, ambulancedienst, douane, politie, BOA’s en defensie voor de taak die vrijheid voor iedereen te waarborgen. De een doet dat in Nederland, de ander op straat en weer een ander in het buitenland. Van ons verdienen zij respect voor hun werk, waarin zij een stap voorwaarts doen waar anderen juist terugstappen. Vrijheid is voor ons allemaal, laten we het dan ook vieren en aan elkaar geven en rekening houden met de anderen.

Na de voordracht zijn een aantal belangstellende bezoekers met vragen ingegaan op details van de ervaringen.

Op 17 oktober is Venlo de volgende halteplaats van de clubtoer in Poppodium Grenswerk.